Csendes kertvárosi otthon

Helyszín: Diósd

Dátum: 2016-12-30

Méret: 240 m2

Szolgáltatás: tervezés és kivitelezés


Képek:


Elegáns középkorú pár csendes kertvárosi otthona, ahol a főszerep a pihenésé és a baráti találkozóké. A nagy terasz köré szervezett házat korszerű anyaghasználat és letisztult formavilág jellemzi.

Adott egy telek Budapest egyik elővárosában. A környék karaktere még alakulófélben, ami lehetőséget nyújt arra, hogy az épülő ház befelé forduljon, a saját belső világát megteremtse. Az igény pedig egyértelmű: a központba a terasz kerüljön. Egy olyan átmeneti tér, ami a kora tavasztól késő őszig, a nagy hidegek beálltáig a családi és társasági élet epicentruma. Nyári konyha és lounge, kertélmény és vízfelület egyszerre, ami a legkedvesebb tengerparti nyaralásokat idézi. A ház szervezése ennek a központi terasznak van alárendelve: egyik oldalról a szobák ölelik körbe, a másik oldalról a nappali-konyha tér határolja. Így egyszerre intim és nyitott, a nappali tér szinte határ nélküli meghosszabbítása, ahogy bentről a tekintet a medence víztükrén túlfut a panorámára. 

A lakótér belső rendje határozott szerkesztési elveket követ. A főbejárat tengelye elválasztja a szobákat a pezsgőbb nappali terektől, így a pihenés bármikor zavartalan. Az épület tengelyeit egy-egy átlátás jelöli, ami belülről megtöri a külső zárt megjelenést. A tömegképzés kiindulópontja a pihenőterek markáns lehatárolása a közös használatú nagyobb belmagasságú, tágas, egybefüggő konyha-nappali-étkező hármastól. A szigorú szerkesztést az anyaghasználat lágyítja, a föld színek, a kő és a rozsdás acél elemek élettel teli, barátságos harmóniát teremtenek.

dekon.hu/csapat

dekon.hu/#kapcsolat

fotó: Jaksa Bálint

Vissza a projektekhez