Kertvárosi családi ház

Helyszín: Budaörs

Dátum: 2018-11-12

Méret: 197 m2

Szolgáltatás: tervezés


Képek:


Az épület egy négytagú család számára kialakított otthon egy újonnan épülő kertvárosi környezetben. Ahogy az a Budapest környéki dombvidéken gyakori, a tervezés során a legnagyobb kihívást a meredek tereplejtés kezelése jelentette. Ennek értelmében az épület fő tömegét a környező házakhoz illeszkedve a telek felső részére helyeztük, ugyanakkor a kényelmes autóbeállót a telek alján nagyméretű támfalgarázsként alakítottuk ki.

A garázstól hangulatosan kialakított kerti lépcső vezet fel a földszinti főbejáratig. Ezen a szinten található az impozáns méretű nappali-étkező és a nagy családi-baráti találkozók szíve, a konyha. Meredek lejtés és nagyméretű vízszintes terasz egyszerre? A földszinten sikerült erre is választ adnunk: az épület szintjeinek magasságát úgy alakítottuk, hogy a telek tetején a hátsókert irányába létrejöjjön a konyhához és nappalihoz kapcsolódó hatalmas terasz, így kint és bent határának elmosásával egyszerre vált még kedvezőbbé a tájolás és bevonódott az otthon vérkeringésébe a korábban túl meredek lejtésű kert.

Szintén a földszinten kapott helyett a tágas szülői háló blokk saját gardróbbal és fürdővel, így ha a gyermekek kirepülnek, két fő számára is ideális egyszintes használat alakulhat ki. A földszint nagy tágas tereihez mérten az emeleten és a pincében kialakított szobáknál és dolgozónál a racionalitásé a főszerep. Ezek a területek az éppen szükséges, de kényelmes, szerkezetileg is konzekvens méreteket kapták.

Okos térszervezés és letisztult anyaghasználat jellemzi az épületet, mely kívülről is jól mutatja, hogy ebben az esetben valóban a nappali-konyha és a nagy terasz a család életének központja.

Vissza a projektekhez